Skal du ud og rejse, så læs mere på rejseapoteket.dk

RS-virus

Personer over 60 år med KOL.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er en smitsom virus, der primært angriber luftvejene. Det kan være særligt alvorligt for personer over 60 år, især hvis de har sygdomme som KOL (kronisk lungesygdom). Symptomerne kan variere fra let forkølelse til mere alvorlige problemer med vejrtrækningen.

For ældre og personer med lungesygdomme kan infektionen blive alvorlig og i nogle tilfælde føre til lungebetændelse eller forværre eksisterende symptomer. Nogle gange kræver det indlæggelse på hospitalet.

Typiske symptomer på RS-virus:

  • Hoste
  • Feber
  • Åndenød
  • Generel utilpashed

For personer med KOL kan symptomerne blive værre, og det kan være nødvendigt med ekstra behandling eller indlæggelse.

Behandling

Der er ingen specifik medicin mod RS-virus. Behandlingen handler om at lindre symptomerne og sørge for, at den syge får det bedre.

Antal doser
1
BESKYTTELSESVARIGHED
Ca. 1 . Sæsoner

Hvem bør blive vaccineret?

Vaccinen Arexvy® kan reducere risikoen for alvorlig sygdom ved RS-virus og anbefales til:

  • Alle personer over 60 år
  • Personer over 60 år med KOL kan få tilskud til vaccinen

Hvordan foregår vaccinationen?

Vaccinen gives normalt som én dosis og beskytter i to sæsoner. Det er endnu ikke fastlagt, om der senere vil være behov for en revaccination.

Gravide og ammende

Det er ikke muligt for gravide eller ammende at blive vaccineret på apoteket. Det skyldes, at vaccinen kun bør anvendes under graviditet og amning, når lægen vurderer at fordelen ved vaccination opvejer de mulige risici for fosteret/babyen. 

Vi henviser derfor til egen læge, hvis man ønsker vaccination mod helvedesild.

Hvornår kan du ikke blive vaccineret

Hvis du er syg og har feber, udskydes vaccinationen til du er rask.

Hvis du tidligere har haft alvorlige bivirkninger ved vaccination mod helvedesild eller har alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, kan du ikke blive vaccineret på apoteket. 

Bivirkninger

Det er almindeligt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Derudover kan du opleve forbigående bivirkninger i form af utilpashed, som feber og hovedpine. Det er sjældent, at der opleves andre bivirkninger.

Scroll to Top