TBE

Du kan blive vaccineret mod flåtoverført hjernebetændelse (TBE) på apoteket. Vaccinen tilbydes på apoteket til voksne og børn fra 9 år. Vaccinen kan bruges fra 1 års alderen.

495 KR.

JUNIOR: 450 KR.

+ VACCINATIONSGEBYR 99 KR. pr. dose.

Hvad er TBE?

TBE (Tick-Borne Encephalitis) er en virusinfektion, som spredes via bid fra inficerede flåter. TBE-virus kan i værste fald påvirke centralnervesystemet, ved at forårsage hjernebetændelse. TBE-virus findes hovedsageligt i nogle dele af Europa og Asien, og mennesker kan blive smittet ved at blive bidt af en inficeret flåt.

Hvordan smitter TBE?

Mennesker kan få TBE ved at blive bidt af en inficeret flåt. Flåten overfører virus umiddelbart efter den har bidt.

Symptomer på TBE

Symptomer på TBE kan variere fra milde / ikke eksisterende til alvorlige.

  • Almindelige symptomer omfatter feber, hovedpine, træthed, muskel- og ledsmerter, kvalme, opkastning stivnakke og lysskyhed.
  • I sjældne og mere alvorlige tilfælde kan TBE føre til hjernebetændelse, som kan medføre alvorlige og livstruende symptomer som alvorlig hovedpine, kramper, bevidstløshed, bevægelsesproblemer, åndedrætsproblemer og hjerteproblemer.

Der findes ingen behandling mod TBE udover symptombehandling.

Forebyggelse af TBE

Den bedste måde at undgå infektion med TBE er at undgå flåtbid. Det kan gøres ved at tage forholdsregler for at beskytte sig selv, når man opholder sig i områder, hvor TBE-virus er udbredt.

  • Brug af beskyttende tøj, som langærmet trøje, lange bukser, og lukkede sko. Det kan være en god ide, at tøjet er i lyse farver, da man lettere kan opdage flåterne på tøjet.
  • Brug insektspray.
  • Tjek dig selv for flåter. Flåter kan sidde over alt på kroppen, men især på varme og fugtige områder, som under armene, omkring taljen og i håret.
  • Brug flåtbeskyttende midler til kæledyr.

Man kan også blive vaccineret mod TBE, og herved opnås en beskyttelse på op til 99 procent efter fuldført grundvaccinationsprogram.

På apoteket kan du blive vaccineret mod TBE

Vaccinationen tilbydes til voksne og børn fra 9 år.
Vaccinen kan bruges til børn fra 1 år. Børn i alderen 1 år til og med 8 år henvises til egen læge.

Vaccination anbefales til personer, som

  • Jævnligt opholder sig i områder, hvor der er kendt TBE-smitte i flåter
  • Har arbejde eller hyppige aktiviteter (løb, jagt mv.) i naturen på forskellige lokationer.
  • Opfølgning på allerede igangsat vaccinationsprogram mod TBE

På apoteket vaccineres med vaccinen Ticovac og Ticovac Junior

3 +
Antal doser
Op til 0 %
Vaccineeffektivitet

Hvordan gives vaccinen?

Vaccinen gives som en injektion i skuldermusklen. Grundprogrammet består af 3 vaccinationer (injektioner) i alt. Normalt gives anden dosis gives 1-3 måneder efter første dosis (kan afkortes til 14 dage, såfremt hurtig immunisering er nødvendig). Tredje dosis gives 5-12 måneder efter anden dosis. Herefter er der beskyttelse i 3 år for alle. Personer <60 år anbefales herefter vaccination hvert 5 år, personer >60 år skal vaccineres hvert 3 år.

Hvor stor beskyttelse mod TBE opnås ved vaccination?​

Vaccinen beskytter mod TBE og efter 2. dosis opnås beskyttelse på 95 procent og efter 3. dosis 99 procent.

Beskytter TBE-vaccinationen også mod andre flåtoverføre sygdomme?

Nej, vaccinen beskytter kun mod TBE, og derfor er det vigtigt man stadig tager forholdsregler, når man opholder sig i områder med flåter.

Hvor længe varer beskyttelsen?

Efter vaccination med 3 doser opnås 3 års beskyttelse. Herefter skal man have en booster-vaccination (én vaccinedosis) for at opnå fuld beskyttelse.

Booster-vaccination skal herefter gives hvert 5 år for personer <60 år, og hvert 3 år for personer over 60 år for at bibeholde fuld beskyttelse.

Læs mere om TBE fra SSI her.

Gravide og ammende

Gravide og ammende kan ikke blive vaccineret på apoteket men henvises til egen læge for særskilt vejledning.

Hvornår kan du ikke blive vaccineret

Hvis du er syg og har feber, udskydes vaccinationen til du er rask.

Hvis du tidligere har haft alvorlige bivirkninger ved vaccination eller har alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, kan du ikke blive vaccineret på apoteket. I stedet henviser vi til konsultation hos egen læge.

Bivirkninger

Det er almindeligt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Derudover kan du opleve forbigående bivirkninger i form af utilpashed, som feber og hovedpine. Disse bivirkninger er normalt milde og forsvinder inden for et par dage. Det er sjældent, at der opleves andre bivirkninger.

Scroll to Top