123 Main Street, New York, NY 10001

Influenza

Afventer pris pr. dosis

På apoteket kan du fra d. 1. oktober 2023 nemt, trygt og uden tidsbestilling blive vaccineret mod influenza. 

Risiko for influenza

Risikoen for smitte med influenza er størst i vintermånederne fra omkring december til marts. Det er særligt ældre over 65 år, personer med visse kroniske sygdomme og gravide, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Influenzavaccination kan være med til at nedsætte risikoen for smitte og udvikling af alvorlig sygdom. Influenzavaccination er gratis for personer over 65 år og personer i risikogruppen og kan tilkøbes for personer under 65 år, der er uden for risikogruppen.

Hvad er influenza?

Influenza er en sygdom forårsaget af en virus, der hovedsageligt rammer de øvre luftveje. Denne sygdom kan skyldes en af tre typer influenzavirus: A, B eller C. Mens alle kan blive smittet, er det især ældre over 65 år, og personer med visse helbredstilstande, som er mest udsatte for alvorlige komplikationer. Influenza er mest udbredt om vinteren, da influenzasæsonen varer fra oktober til marts.

Vaccination mod Influenza

For at beskytte sig mod influenza A og B, kan man vælge at blive vaccineret. Eftersom influenzavirus ændrer sig over tid, bliver der udviklet en ny vaccine hvert år. Denne vaccine indeholder komponenter fra to typer af influenza A, og en eller to typer af influenza B, baseret på WHOs forudsigelser. Sundhedsmyndighederne anbefaler vaccination mod influenza til ældre over 65 år, personer med kroniske lidelser, svært overvægtige med BMI >35 og gravide i 2. eller 3. trimester. Desuden anbefales børn i alderen 2-6 år at blive vaccineret mod influenza.

Hvordan gives vaccinen?

Vaccinen mod influenza administreres via en injektion til voksne, og som en nasal vaccination til børn. Beskyttelsen træder i kraft omkring 2-3 uger efter vaccinationen. Beskyttelsen varer i 6-12 måneder, og det er en god idé at blive vaccineret årligt. Det anbefales at blive vaccineret inden influenzasæsonen starter i oktober eller november.

Gravide og ammende

Det er ikke muligt for gravide eller ammende at blive vaccineret på apoteket. Det skyldes, at vaccinen kun bør anvendes under graviditet og amning, når lægen vurderer at fordelen ved vaccination opvejer de mulige risici for fosteret/babyen. 

Vi henviser derfor til egen læge, hvis man ønsker vaccination mod influenza.

Hvornår kan du ikke blive vaccineret

Hvis du er syg og har feber, udskydes vaccinationen til du er rask.

Hvis du tidligere har haft alvorlige bivirkninger ved vaccination mod influenza eller har alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, kan du ikke blive vaccineret på apoteket. 

Bivirkninger

Det er almindeligt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Derudover kan du opleve forbigående bivirkninger i form af utilpashed, som feber og hovedpine. Det er sjældent, at der opleves andre bivirkninger.

Scroll to Top