123 Main Street, New York, NY 10001

HPV

I Danmark er HPV en af de mest udbredte sexsygdomme, og kan føre til kræft hos både kvinder og mænd. 80 % af alle seksuelt aktive vil blive smittet med HPV en eller flere gange i løbet af deres liv.

Hvad er HPV?

HPV står for Humant Papillomavirus, og der findes mere end 200 forskellige typer HPV. Både mænd og kvinder kan blive smittet med HPV.

HPV smitter gennem intim og seksuel kontakt mellem hud/slimhinder i eller omkring kønsorganerne eller i svælget. Da virus kan sidde i huden omkring kønsorganerne, er samleje ikke nødvendigt for smitte, og derfor yder kondomer ikke fuld beskyttelse mod HPV. Smitte kan også overføres via oralsex, hvor smitte overføres fra svælg til kønsorganer.

Smitte med HPV kan fremkalde kønsvorter, celleforandringer og en række forskellige kræftformer som livmoderhalskræft, analkræft, vulva- og vaginalkræft, peniskræft, mund- og svælgkræft.

Der er ingen behandling mod HPV-infektion og vaccination anses som den bedste beskyttelse mod HPV-infektion.

I Danmark er HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet, da vaccination har størst gavn inden seksuel debut. Det betyder dog ikke, at det er for sent at blive vaccineret som voksen. Man vil stadig kunne blive beskyttet mod de HPV-typer, som man ikke er smittet med på vaccinationstidspunktet.

Symptomer

De fleste oplever at infektion med HPV forløber uden symptomer. Det gælder både mænd og kvinder.
Hvis man er smittet med en af de HPV-typer, som kan give kønsvorter (kondylomer), kan der gå op til 6 måneder, før de bliver synlige på eller omkring kønsorganerne eller anus. Kønsvorter kan være flade eller forhøjede og kan ligne blomkålslignende vorter.

De andre HPV-typer giver sjældent symptomer, og det er først, når HPV-infektionen er kronisk og skaber celleforandringer, at man ser synlige forandringer. Derfor anbefales kvinder at følge screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, også selvom de er vaccineret mod HPV.

Behandling og forebyggelse af HPV

Der er ingen behandling mod HPV-infektion. Der findes tilgængelige behandlingsmuligheder for at lindre symptomer eller forhindre komplikationer, fx kan kønsvorter behandles medicinsk eller ved frysning, brænding eller afklipning.

HPV-infektion kan forebygges ved vaccination, som beskytter mod de typer af HPV, der er ansvarlig for op mod 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Vaccination beskytter ydermere mod de typer af HPV, som er ansvarlig for op mod 90% af kondylomer/kønsvorter.
Vaccination er mest effektiv, når den gives før seksuel debut, men den kan også gives til personer, der allerede er seksuelt aktive. Man skal ikke testes for HPV inden vaccination.
HPV-vaccination giver ikke beskyttelse mod de HPV-typer, som man allerede er smittet med. Derfor bør kvinder fortsat følge det almindelige screeningsprogram for livmoderhalskræft.

For voksne og børn over 15 år gives HPV-vaccination som et 3-dosis program, hvor den anden dosis gives 2 måneder efter første dosis. Tredje dosis gives 4 måneder efter anden dosis.

Efter 6 måneder er man færdigvaccineret. Der er aktuelt ingen anbefaling om revaccination efter fuldført program, da beskyttelsen anses for langvarig.

Antal doser
1 stk.
Beskyttelsesvarighed
+ 0 år

Kan jeg blive vaccineret på apoteket mod HPV?

Du kan blive vaccineret mod HPV på udvalgte apoteker, hvis du er over 15 år. Vaccination tilbydes både til mænd og kvinder.

Kan mit barn blive vaccineret mod HPV på apoteket

Nej, vaccination i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet varetages af egen læge og tilbydes gratis til:

  • Piger fra 12-17 år
  • Drenge der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere, og til de fylder 18 år

For børn under 15 år gives HPV-vaccination som et to-dosis program, hvor 2.dosis gives efter 5 måneder.
For børn fra 15-18 år gives HPV-vaccination som et tre-dosis program.

Læs mere her 

Gravide og ammende

Det er ikke muligt for gravide eller ammende at blive vaccineret på apoteket. Det skyldes, at vaccinen kun bør anvendes under graviditet og amning, når lægen vurderer at fordelen ved vaccination opvejer de mulige risici for fosteret/babyen. 

Vi henviser derfor til egen læge, hvis man ønsker vaccination mod HPV.

Hvornår kan du ikke blive vaccineret

Hvis du er syg og har feber udskydes vaccinationen til du er rask.

Hvis du tidligere har haft alvorlige bivirkninger ved vaccination mod HPV eller har alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, kan du ikke blive vaccineret på apoteket. 

Bivirkninger

Det er almindeligt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Derudover kan du opleve forbigående bivirkninger i form af utilpashed, som feber og hovedpine. Det er sjældent, at der opleves andre bivirkninger.

Scroll to Top