123 Main Street, New York, NY 10001

Helvedesild

Pris pr. dosis 1.650 kr. + vaccinationsgebyr

Du kan blive vaccineret mod helvedesild på apoteket, hvis du er ældre end 50 år eller i særlig risiko for at udvikle helvedesild.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild, også kendt som herpes zoster, er en smertefuld hudsygdom forårsaget af reaktivering af variacella-zoster virus, som også er årsagen til skoldkopper. Virusset ligger inaktivt i nerverne i kroppen, når man har haft skoldkopper og kan blive reaktiveret senere i livet, hvorved man får helvedsild.

Omkring 98% af befolkningen har som barn eller ung haft skoldkopper. Når man har haft skoldkopper ligger virusset latent i kroppen og kan udvikler sig til helvedsild. Risikoen for at få helvedesild stiger med alderen og rammer 10-20% af befolkningen. Man ser sjældent udbrud af helvedesild hos raske personer under 50 år.

Hvordan smitter helvedesild?

Udslættet ved helvedesild kan overføre virus til personer, der ikke har haft skoldkopper. Derfor bør personer med helvedesild undgå at have tæt kontakt med personer, som ikke har haft skoldkopper, hvis de har svækket immunforsvar eller er gravide.
Helvedesild kan forebygges gennem vaccination der giver en beskyttelse på ca. 90%.

Symptomer

Helvedesild forårsager typisk smertefulde og kløende udslæt på huden, hvorefter der udvikles karakteristiske blærer (vesikler). Det er altid ensidigt og kan sidde på kroppen eller i ansigtet. Ofte starter udbruddet med symptomer som feber, hovedpine og træthed.

Behandling

Behandling af helvedesild skal starte tidligt i forløbet, og består af antiviral behandling og om nødvendigt smertestillende. Det er vigtigt at starte behandlingen så tidligt som muligt, da det kan reducere sværhedsgraden og varigheden af sygdommen.

Forebyggelse

Vaccination er den bedste forebyggelse mod helvedesild. Efter 2 vaccinationer med 2 månederimellem opnås en beskyttelse på op til 90%.

På apoteket kan du blive vaccineret mod helvedesild hvis

  • Du er 50 år eller ældre
  • Du er mellem 18 og 49 år og immunsvækket som følge af medicin eller sygdom

På apoteket vaccineres med vaccinen Shingrix.

Antal doser
1
VACCINEEFFEKTIVITET
Ca. 0 %

Hvordan gives vaccinen?

Vaccinen gives som en injektion i skuldermusklen. Der gives 2 vaccinationer (injektioner) i alt.

Anden dosis gives to måneder efter første dosis, men kan ved særlige behov gives ned til 1 måned efter første dose.

Hvor stor beskyttelse mod helvedesild opnås ved vaccination?

Vaccinen forebygger helvedesild og nervesmerter efter udbrud af helvedesild. Der opnås en beskyttelse på omkring 90 procent efter vaccination med to doser.

Gravide og ammende

Det er ikke muligt for gravide eller ammende at blive vaccineret på apoteket. Det skyldes, at vaccinen kun bør anvendes under graviditet og amning, når lægen vurderer at fordelen ved vaccination opvejer de mulige risici for fosteret/babyen. 

Vi henviser derfor til egen læge, hvis man ønsker vaccination mod helvedesild.

Hvornår kan du ikke blive vaccineret

Hvis du er syg og har feber, udskydes vaccinationen til du er rask.

Hvis du tidligere har haft alvorlige bivirkninger ved vaccination mod helvedesild eller har alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, kan du ikke blive vaccineret på apoteket. 

Bivirkninger

Det er almindeligt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Derudover kan du opleve forbigående bivirkninger i form af utilpashed, som feber og hovedpine. Det er sjældent, at der opleves andre bivirkninger.

Scroll to Top